Annons
Nyheter

Skattesmäll för Investorbolag

Wallenbergsfärens maktbolag Investor har fastnat i en stor skattegranskning. Skatteverket kräver nu 240 miljoner kronor i utebliven skatt, uppger SVT Nyheter.(TT)
Publicerad 8 maj 2016

Genom så kallade räntesnurror har ett av Investors dotterbolag och Mölnlycke Health Care, som gör engångsprodukter för operation och sårvård, fått bort 1 092 miljoner kronor av vinsten 2013, anser Skatteverket som nu har upptaxerat bolaget med samma belopp.

"Täpp till hålen"

Annons

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tycker att det är utmärkt att Skatteverket agerar mot Investor.

””

AMF och Alecta som är stora aktieägare i Investor är bekymrade över att bolaget anklagas för omfattande skatteplanering och uppger för SVT att de kommer att agera.

””

Har överklagat

Regeringen skärpte reglerna vid två tillfällen 2009 och 2013 för att komma åt de så kallade räntesnurrorna, där bolag köps med lånade pengar till höga räntor, där ränteinkomsterna sedan försvinner i olika upplägg.

Investor har överklagat Skatteverkets beslut till förvaltningsrätten. Att Investor inte har betalat skatt för de räntor man fått från Mölnlycke förklaras med att det finns stora lån som kvittats mot ränteinkomsterna, uppger man till SVT.

I en skriftlig kommentar framhåller Investor att man följer lagen och även intentionen med lagen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons