TT-Ekonomi

Skynda på om du saknar tjänstepension

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Är du en av de 245 000 arbetande svenskar som står utan tjänstepension? Du kan spara själv, och får också dra av för det. Men det är brådis - pengarna måste in före årsskiftet.(TT)

Runt 96 procent av alla löntagare har tjänstepension, som arbetsgivaren betalar in, berättar Per Gustafson, utredare på Inspektionen för socialförsäkring.

– Alla i offentlig sektor har det, de som saknar tjänstepension är privatanställda i småföretag, och så egenföretagare, säger han.

Ofta är det anställda med låg lön, och svag förankring på arbetsmarknaden som saknar tjänstepensionen, berättar han.

– Utlandsfödda är också en grupp som ofta är utan.

Kollektivavtal

Tjänstepensionen handlar vanligtvis om 4,5 procent av lönen, som sätts in i tjänstepensionssystemet. Arbetsgivarens skyldighet att betala regleras i kollektivavtal, men för de företag som inte tecknat ett sådant finns ett kryphål. De kan strunta i att se till att du får en rimlig pension.

Egenföretagare, ofta med små verksamheter, är också dåliga på att se om sin tillvaro på äldre dagar.

– Företagare får ju själva ansvara för sin pension. Många gör inte det. De redovisar tyvärr också ofta små vinster, för att inte behöva skatta. Men det påverkar också den allmänna pensionen, så många av dem får låga pensioner.

Totalt handlar det om runt 245 000 personer, enligt Inspektionen för socialförsäkrings beräkningar utifrån siffror från 2014.

– Det är omkring 130 000 - 140 000 anställda, och runt 110 000 egenföretagare, säger Per Gustafson.

Avdragsgillt

Fast det går att kompensera sig själv för den uteblivna tjänstepensionen, förklarar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

– Det är avdragsgillt om man sparar för att kompensera för tjänstepensionen. Det är undantaget, annars får man inte dra av för pensionssparande, säger Arturo Arques.

Den som vill ordna sitt sparande för i år kontaktar helt enkelt bara en bank eller ett försäkringsbolag. Men det är viktigt att det sker före årsskiftet för att pengarna ska kunna dras av på skatten i år, påpekar han.

– Det är en bra utgångspunkt att spara 4,5 procent av lönen, säger han.

Men kanske viktigare ändå är att försöka förhandla med sin arbetsgivare om att få tjänstepension, tycker han. Det är trots allt de allra flesta som har en sådan, och pensionssystemet bygger på att arbetsgivarna betalar tjänstepensionen.

– Jag vet att det är lättare sagt än gjort. Men en jätteövervägande majoritet har tjänstepension. Då är det rimligt att arbetsgivaren i alla fall kompenserar för ett eget sparande, säger Arturo Arques.