Annons
Nyheter

Solenergijätte nära konkurs

I november rapporterade solenergijätten SunEdison att mängden projekt hade ökat med 75 procent på ett år som ett resultat av en aggressiv strategi. Nu fem månader senare är flera av projekten i fara då företaget enligt uppgift kommer att förklaras bankrutt.(TT)
Publicerad 10 april 2016

SunEdisons snabba tillväxt i planerad kapacitet - från 4,5 gigawatt till 7,9 på ett år - byggde på en rad förvärv och aggressiva underbud. Som jämförelse har ett typiskt kärnkraftverk en kapacitet på 1 gigawatt.

Bland de projekt som nu äventyras är en solenergianläggning som håller på att byggas i staden Georgetown i Texas. SunEdison uppgav till en början för myndigheterna att företaget skulle självfinansiera projektet men vill nu ha alternativa arrangemang. På företagets begäran godkände staden förra månaden finansiering via Morgan Stanley, men finansinstitutet har ännu inte gett klartecken för det.

Annons

Ett kontrakt om att bygga en solenergianläggning på ön Oahu i Hawaii har rivits upp på grund av förseningar. Det finns risk för att två projekt i Uruguay och ett i Indien också försenas.

SunEdison har avböjt att kommentera hur många de oavslutade projekten är och i vilket läge de befinner sig. Företaget var till nyligen den snabbast växande utvecklaren av förnybar energi, men står nu inför kassabrist och 12 miljarder dollar i skulder.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons