Annons
Nyheter

Stor osäkerhet i japansk ekonomi

Den japanska centralbankens Tankan-rapport, som släpptes natten mot fredag svensk tid, fick Tokyobörsen att falla tungt. Trots minusräntan som infördes i början på året finns en låg framtidstro med dämpad investeringsvilja i japansk ekonomi. Börsveckan i Japan fick en dyster avslutning.(TT)
Publicerad 1 april 2016

Börsveckan i Japan fick en dyster avslutning. Fallet kom efter det att den japanska centralbanken Bank of Japan publicerade sin konjunkturrapport Tankan. Rapporten visar att synen på ekonomin bland de stora tillverkningsföretagen är den mest pessimistiska på tre år. Resultaten bekräftar bilden av att det finns en osäkerhet i japansk ekonomi. Detta trots att industrin har haft en positiv vinstutveckling till följd av lägre produktionskostnader, framförallt beroende på lägre oljepriser, enligt Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

””

Sänkt styrränta

Annons

I ett försök att få ekonomin att ta ny fart sänkte japanska centralbanken styrräntan till minus 0,1 procent i början på året, en åtgärd som ännu inte har gett önskat resultat.

””

För att stärka statens finanser har Japans premiärminister Shinzo Abe aviserat att momsen ska höjas från 8-10 procent i april nästa år. Senaste gången momsen höjdes var 2014, då från 5-8 procent.

””

Hett ämne

Robert Bergqvist tror att Japans ekonomi kommer att vara ett samtalsämne under Världsbanken och Internationella valutafondens vårmöten om drygt två veckor.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons