Nyheter

Storägare vill stycka upp ABB

Cevian Capital, näst största ägare i ABB, vill stycka upp den svensk-schweiziska verkstadsjätten. Divisionen Power Grids måste knoppas av, enligt den svenska aktivistfonden. Frågan utreds av ABB-ledningen.(TT)
Publicerad 6 september 2016
””
””

Strategisk översyn

Frågan är högaktuell. ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer, på besök i Sverige i veckan, ska den 4 oktober presentera en strategisk översyn. Han vill inför detta inte svara på frågor om framtiden för Power Grids, som under andra kvartalet stod för omkring en tredjedel av ABB:s totala försäljning.

Bland analytiker som följer ABB är det många som efter allt bättre resultat från Power Grids på senare tid inte längre ser något stort värde i en avknoppning, även om det skulle dra upp marginalerna för det som blir kvar i koncernen utan divisionen.

””

På Cevian är dock inställningen intakt, trots att Power Grids marginaler nu lyfts till nivåer över koncernens mål.

””

Betydligt mer

Cevian ingår med 5,2 procent av ABB-aktierna i en ganska stor grupp svenska ägare i ABB, men saknar än så länge egen styrelseledamot. Störst ABB-ägare är Wallenbergsfärens Investor, med 10 procent av aktierna och med Jacob Wallenberg på posten som vice ordförande i ABB.

Kurslyftet på 11 procent för ABB-aktien sedan Cevian offentliggjorde sina första köp av ABB-aktier i mars 2015 imponerar inte särskilt mycket på Cevian, enligt källan.

””

TT