Nyheter

Svårt skänka datorer till utsatta

Föreningen Insolvens Väst försöker samla in gamla datorer till överskuldsatta och andra som av andra skäl inte har tillgång till det digitala samhället. Men hittills har ingen skänkt en dator.(TT)
Publicerad 2 november 2016

Enligt den senaste undersökningen befinner sig över en miljon människor i Sverige i så kallat digitalt utanförskap, alltså att de inte har råd, kunskaper eller tillgång till teknik för att koppla upp sig mot internet. Insolvens Väst försöker hjälpa överskuldsatta, men även andra som hamnat i det här utanförskapet. Ett steg i rätt riktning skulle vara att samla in och skänka bort äldre, begagnade datorer, tänkte Mikael Börjesson, Insolvens Västs ledamot i Lerum och Alingsås. Men förgäves.

””

Han har ägnat den senaste tiden åt att ringa företag som till exempel Volvo, de stora elektronikkedjorna och bolaget som sköter IT-upphandlingen åt Göteborgs kommun. Det har blivit nej överallt. I många fall går de gamla datorerna till återvinning eller säljs utomlands. Invändningen att gammal data kan ligga kvar på hårddiskarna håller inte eftersom det finns kraftfulla rensningsverktyg, påpekar han.

””

TT