Annons
Nyheter

Svensk export hoppas på Mexiko

Svenska storföretag som ABB, Volvo och Scania reser nästa vecka till Mexiko tillsammans med EU- och handelsminister Ann Linde (S). Målsättningen med affärsdelegationen: stärka Sveriges export till landet som förväntas bli världens femte största ekonomi. Utmaningarna är dock många.(TT)
Publicerad 7 oktober 2017

En rad stora svenska företag finns med på resan den 9-10 oktober, bland dessa tunga representanter inom telekom (Ericsson), försvarsindustrin (Saab) liksom lastbilstillverkarna Volvo och Scania.

””
””

Han har varit stationerad i Mexiko i drygt 2,5 år för Business Sweden som i sin tur samägs av staten och det svenska näringslivet och sett landets utveckling på nära håll.

Annons

Stor potential

Å ena sidan ser många bedömare enormt stor potential i Mexiko. Investmentbanken Goldman Sachs har till exempel förutspått att Mexiko år 2050 kommer att vara världens femte största ekonomi och 30 miljarder dollar i rena infrastrukturinvesteringar ska ske under de närmaste åren.

Å andra sidan finns också utmaningar för de svenska företag som nu vill etablera sig på den mexikanska marknaden. Korruption är ett problem där bland andra landets centralbankchef Agustín Carstens nyligen höjt ett varnande finger för detta.

President Donald Trump har med sin protektioniska politik kallat handelsavtalet Nafta för "Historiens värsta handelsavtal" och även om nya samtal kring avtalet ska ske i mitten av oktober är det få som tror på en lösning innan årets slut.

””
””

Över 100 svenska bolag

Över 100 svenska företag har i nuläget verksamhet eller representation i Mexiko. Business Sweden skriver samtidigt i en rapport som publiceras i samband med resan att "Mexiko är en underutnyttjad marknad och Olof ser stora möjligheter att exporten till landet kan fördubblas från en nivå på sex miljarder svenska kronor 2016.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons