TT-Ekonomi

Tog ut för hög hyra för Airbnb-rum

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Hyreslagens regler för oskälig hyra gäller även om uthyrningen sker via marknadsplatsen Airbnb. Det slår hyresnämnden fast, skriver Hem & Hyra. Ett par i Göteborg tvingas nu betala tillbaka 8 500 kronor till en hyresgäst. Paret har i flera år hyrt ut ett gästrum i sin fyrarummare via Airbnb.(TT)

Hyreslagens regler för oskälig hyra gäller även om uthyrningen sker via marknadsplatsen Airbnb. Det slår hyresnämnden fast, skriver Hem & Hyra. Ett par i Göteborg tvingas nu betala tillbaka 8 500 kronor till en hyresgäst.

Paret har i flera år hyrt ut ett gästrum i sin fyrarummare via Airbnb. Tidigare i år hyrdes rummet av en person i tre månader för överenskomna 245 kronor per natt.

När hyrestiden gått ut klagade hyresgästen hos hyresnämnden om att hyran varit oskäligt hög. Paret anser att uthyrning via Airbnb inte kan jämföras med den vanliga hyresmarknaden, skriver Hem & Hyra. Men hyresnämnden håller inte med, utan påpekar i sitt beslut att hyreslagen är tvingande och att hyran inte får vara högre än det så kallade bruksvärdet.

Uthyrarna har överklagat nämndens beslut till hovrätten.