Nyheter

Uppåt för modehandeln i maj

Försäljningen av kläder och skor ökade i maj jämfört med samma månad i fjol. För kläder, sålda i fysiska butiker och via nätet, låg ökningen på 3,0 procent och för skor 3,7 procent, enligt Stilindex från Svensk Handel Stil.(TT)
Publicerad 8 juni 2018

För kläder, sålda i fysiska butiker och via nätet, låg ökningen på 3,0 procent och för skor 3,7 procent, enligt Stilindex från Svensk Handel Stil.

"Det är glädjande siffror även om en och annan klädhandlare står med något för stora jacklager och för lite shorts. Försäljningen av vårjackor tvärstannade i samband med värmeböljorna", skriver Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, i ett pressmeddelande.

Totalt hittills i år är siffrorna inte lika muntra. Klädförsäljningen under årets fem första månader har backat med 1,2 procent jämfört med samma period 2017. För skor är minskningen 0,4 procent.

"Juni månads försäljning ska bli intressant att följa. Modehandelns lager av sommarvaror borde vara på lägre nivåer än vanligt, vilket gör att butikernas behov av prisnedsättningar inför reorna inte är lika stort som normalt. Det är negativt för omsättningen men välgörande för de pressade marginalerna. Samtidigt får de flesta numera sina skattepengar i juni och lägger dem förhoppningsvis på modevaror", skriver Mikael Sandström.

TT