Annons
Nyheter

USA:s nya ISS-raket kom upp - och ner igen

Den är tänkt att bryta Rysslands monopol på att skicka människor till Internationella rymdstationen (ISS). Och ett dygn försenad har Space X uppdaterade Falcon 9-raket nu kommit i väg på sin första flygning.(TT)
Publicerad 11 maj 2018

Allt gick planenligt när Falcon 9 Block 5, som den nya versionen kallas, lyfte från Kennedy Space Center i Florida på fredagskvällen svensk tid.

Och bara ett tiotal minuter senare kunde det största avfyrningssteget landa igen på en obemannad plattform i Stilla havet, twittrar Space X. Att raketerna kan återanvändas är en avgörande pusselbit i Space X upplägg, som företaget menar ska möjliggöra mycket billigare rymdtrafik.

Annons

I torsdags avbröts nedräkningen i Florida av ett automatlarm.

Denna gång bar Falcon 9 med sig en bangladeshisk kommunikationssatellit. Men planen är att den före årets slut ska kunna bära en likaledes uppdaterad Dragon-kapsel utrustad för persontransport.

I så fall får Ryssland återigen konkurrens om "biljetterna" upp till ISS. Sedan USA:s rymdfärjor pensionerades 2011 har världens rymdmyndigheter bara haft de ryska Sojuz-raketerna att lita till för att skicka upp astronauter till ISS.

Men Business Insider rapporterar, med hänvisning till Nasa, att ryssarna har utnyttjat sitt monopol till att höja priserna med över 300 procent - till för närvarande över 80 miljoner dollar (uppemot 700 miljoner kronor) per plats.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons