Nyheter

USA vill frysa misstänkta Teliamutor

Myndigheter i USA har begärt att europeiska myndigheter fryser tillgångar för miljardbelopp för bland andra Telia Sonera. Misstänkta mutaffärer i Uzbekistan ligger bakom, enligt The Wall Street Journal.(TT)
Publicerad 14 augusti 2015

Enligt den vanligen välunderrättade amerikanska tidningen, som hänvisar till domstolsdokument och källor med insyn i utredningen, ska begäran på totalt 8,5 miljarder kronor (1 miljard dollar) även omfatta tillgångar tillhörande teleoperatörerna Vimpelcom och MTS.

De tre bolagen misstänks för inblandning i en stor mutskandal i Uzbekistan, där presidentdottern Gulnara Karimova och henne närstående misstänks ha fått miljardbelopp för att bolagen ska få licenser och andra avtal på plats i Uzbekistan.

De amerikanska utredningarna blev kända i fjol och pågår parallellt med andra mututredningar i bland annat Sverige och Nederländerna.

””

Enligt Westman stöttar Telia Sonera alla pågående utredningar av de misstänkta mutaffärerna.

””

Än så länge har de amerikanska åklagarna i utredningen inte formellt anklagat någon person eller någon av de tre teleoperatörerna.

Ansökan om frysningen av bolagets tillgångar ska ses mot bakgrund av att myndigheterna vill försäkra sig om att det finns pengar om bolagen skulle bli fällda för korruptionsbrott.

TT