Annons
Nyheter

Uteblivet Nobelpris drabbar bokhandlare

En populär Nobelpristagare innebär flera miljoner i ökade försäljningsintäkter för svenska nätbokhandlare. Nu går de miste om konfekten. Det blir inget Nobelpris i litteratur under 2018. Det meddelade Svenska Akademien i fredags.(TT)
Publicerad 5 maj 2018

Det blir inget Nobelpris i litteratur under 2018. Det meddelade Svenska Akademien i fredags. Ett sorgebesked för bokmalar - men också för nätbokhandlarna som tjänar storkovan på den prestigefyllda utnämningen.

Populära Nobelpristagare som Alice Munro, Patrick Modiano och Tomas Tranströmer ökar försäljningsintäkterna med upp till fem miljoner sett till ett verks livscykel, säger Linnéa Wiklund, informationsansvarig på Adlibris.

””
””
Annons

Ger ytterligare effekt

Hon förklarar att försäljningen av Nobelpristagare ofta följer två vågor, en första i samband med att priset utannonseras och en andra under julen.

””

Maria Edsman, vd för Akademibokhandeln och dotterbolaget Bokus, vill inte uppge några detaljer kring hur mycket Nobelpriset betyder för bolagets omsättning, men konstaterar att man nu går miste om en potentiell storsäljare.

Förra årets Nobelpristagare, Kazuo Ishiguro, sålde som smör.

””

Butiker påverkas mindre

Den fysiska bokhandeln påverkas inte i samma utsträckning, enligt Mats Ahlström, ordförande för branschorganisationen Svenska Bokhandlareföreningen. Även om Kazuo Ishiguro sålde bättre än Bob Dylan som vann Nobelpriset 2016, märks inga förändringar i försäljningsintäkterna över åren.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons