Nyheter

Valutahandeln minskar

Den globala valutahandeln föll till ett snitt på 5 100 miljarder dollar (cirka 44 000 miljarder kronor) per dygn i april, enligt Bank of International Settlements (BIS). Det innebär en nedgång på 5,5 procent jämfört med för tre år sedan. Det är första gången sedan 2001 som valutahandeln globalt minskar i volym.(TT)
Publicerad 1 september 2016

Det är första gången sedan 2001 som valutahandeln globalt minskar i volym.

Nedgången sammanfaller med ökad reglering av bankers valutahandel efter skandaler med riggade kurser, som resulterat i gigantiska bötesbelopp för flera storbanker.

Dollarn stärkte sin position som världsvaluta och ingår i 88 procent av de globala valutatransaktionerna, mot 87 procent för tre år sedan, då den senaste motsvarande mätningen gjordes.

Eurons andel minskade till 31 procent. Trenden nedåt för den gemensamma valutan har pågått sedan eurokrisen bröt. I mätningen från 2009 låg eurons andel på 39 procent.

Kinas yuans andel fördubblades samtidigt till 4 procent, från 2 procent för tre år sedan.

London behöll tätpositionen som handelsplats på valutamarknaden, med en marknadsandel på 37 procent. Det är dock lägre än andelen på 41 procent för tre år sedan.

Vinnarna när det gäller marknadsandelar finns i Asien. Tokyo, Hongkong och Singapore hade sammantaget en marknadsandel på 21 procent, mot 15 procent tre år tidigare.

New Yorks marknadsandel låg stabil på 19 procent.

TT