Annons
Nyheter

Varning för brexit-konsekvenser

Osäkerheten är i det närmaste total om hur britternas EU-utträde ska gå till, trots fyra förhandlingsrundor sedan i våras. Svenska handelskammaren i London varnar för konsekvenserna. Det stora måttet av osäkerhet skapar oro, enligt Ulla Nilsson, chef för Svenska handelskammaren i London.(TT)
Publicerad 8 oktober 2017

Det stora måttet av osäkerhet skapar oro, enligt Ulla Nilsson, chef för Svenska handelskammaren i London.

””
””

Stor oro

Annons

Det finns även en stor oro för att brexit, med eller utan en övergångsperiod, slutar med tullar, gränskontroller och byråkrati. Bland annat oroar sig näringslivet för hinder för den arbetskraftsinvandring som i dag ingår i affärsmodellen hos många företag - inte minst inom bygg- och livsmedelssektorn.

Enligt Ulla Nilsson är det i första hand företag som är beroende av export och import till och från Storbritannien som är oroliga. Plan B för befintlig verksamhet och framtida satsningar i Storbritannien har redan tagits fram av alla stora svenska företag. Och det finns beredskap för att flytta verksamhet och investeringar om det behövs, enligt Ulla Nilsson.

Den börsnoterade kökstillverkaren Nobia drar in nästan hälften av sin omsättning i Storbritannien. Någon flytt till följd av brexit är inte aktuell.

””

Livsmedelsinflation

Den mest påtagliga brexit-effekten hittills är det försvagade pundet, enligt Schattauer.

””

Sedan det brittiska folkomröstningsbeslutet att lämna EU i juni 2016 har de negativa effekterna på brittisk ekonomi blivit allt tydligare. Det handlar bland annat om livsmedelsinflationen, som härrör från ett kraftigt kursfall för den brittiska valutan, pundet. Detta slår mot många britter, vars reallöner i snitt ligger på 2007 års nivå, enligt Ulla Nilsson.

Men trots risker och negativa effekter verkar britternas stöd för brexit generellt intakt. Argument som att brittisk lag ska gälla över EU-rätten och att gränserna måste kontrolleras hårdare har fått fäste.

Frågan britterna ställer sig är enligt Ulla Nilsson snarare hur snabbt brexit kan genomföras och hur den framtida handelsrelationen mellan EU och Storbritannien ska se ut.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons