Annons
Nyheter

Vattenfall: Beslutet är en milstolpe

Vattenfalls vd Magnus Hall säger att försäljningen av brunkolsverksamheten till EPH är en "milstolpe" i bolagets förändring mot förnybar energi. Men han vill inte ange en prislapp. - Det här är en milstolpe i förändringen av Vattenfall.(TT)
Publicerad 2 juli 2016
””

Han förklarar att regeringens beslut innebär att Vattenfall nu kan gå vidare med försäljningsprocessen. Den tjeckiska energikoncernen Energeticky a Prümyslovy Holding (EPH) övertar driften av kolkraftverken och gruvorna den första september.

Inget tyskt initiativ

””
Annons

Miljöorganisationen Greenpeace har drivit frågan att Vattenfall borde avveckla verksamheten i samarbete med Tyskland. Men Magnus Hall säger att det inte funnits något initiativ från den tyska regeringen i den riktningen, och att en avveckling skulle ha inneburit "väldigt höga kostnader". Han vill inte ge något konkret svar på hur mycket Vattenfall tjänar på försäljningen, utan hänvisar till att EPH tar över skulder på sammanlagt 18 miljarder kronor, en kassa på 15 miljarder, samtidigt som Vattenfall behåller prissäkringar som är värda ungefär 9 miljarder kronor.

Sälja bättre affär

””

TT: Kan priset uppskattas till 12 miljarder kronor?

””

Vattenfall räknar med nedskrivningar på 22-27 miljarder kronor i samband med försäljningen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons