Annons
Nyheter

Vill ha fler kvinnor i teknikjobb

Trots satsningar för att öka unga kvinnors intresse för teknik är det fortfarande betydligt färre kvinnor än män som blir ingenjörer. Enligt Teknikföretagen är utvecklingen oroande, och nu vill arbetsgivarorganisationen att regeringen tillsätter en kriskommission, uppger Sveriges Radio Ekot.(TT)
Publicerad 1 juli 2016

Trots satsningar för att öka unga kvinnors intresse för teknik är det fortfarande betydligt färre kvinnor än män som blir ingenjörer. Enligt Teknikföretagen är utvecklingen oroande, och nu vill arbetsgivarorganisationen att regeringen tillsätter en kriskommission, uppger Sveriges Radio Ekot.

Enligt Teknikföretagen kommer det att saknas 35 000 ingenjörer i Sverige om 15 år.

””
Annons

8 000 unga i åldern 15-24 år har deltagit i en undersökning som Teknikföretagen gjort. Den visar att både flickor och pojkar är intresserade av teknik men att det är påfallande många flickor som inte väljer att läsa teknik eller jobba med teknik.

Förutom brist på intresse är det osäkerhet kring den egna förmågan som får unga kvinnor att inte vilja bli ingenjörer, enligt forskare på Stockholms universitet som har analyserat svaren i undersökningen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons