Nyheter

ZTE gör upp med USA

Trumpregeringen och den kinesiska telekomtillverkaren ZTE har nått en uppgörelse som innebär att bolaget kan återuppta köp av komponenter från amerikanska underleverantörer.(TT)
Publicerad 7 juni 2018

Trumpregeringen och den kinesiska telekomtillverkaren ZTE har nått en uppgörelse som innebär att bolaget kan återuppta köp av komponenter från amerikanska underleverantörer.

Kinas näst största telekomtillverkare kan med uppgörelsen på plats dra igång produktionen av mobiltelefoner och telekomutrustning igen - verksamhet som slagits ut av ett förbud mot handel med ZTE som infördes av USA:s president i april.

ZTE ska enligt uppgörelsen betala en miljard dollar i böter och har bland annat även utlovat en genomgripande utrensning i styrelsen och företagsledningen, enligt USA:s handelsminister Wilbur Ross.

Ross tillägger i en intervju med tv-kanalen CNBC att uppgörelsen med ZTE inte påverkar tullförhandlingarna mellan USA och Kina, som många bedömare befarar ska leda till ett regelrätt handelskrig mellan världens två största ekonomier.

TT