Annons
Nyheter

82 kvinnor i protest på röda mattan i Cannes

Skådespelarna Cate Blanchett, Kristen Stewart och Marion Cotillard är några av dem som under lördagskvällen marscherade uppför trapporna till Cannes filmfestivalspalats som en del av en manifestation för jämställdhet inom filmindustrin.(TT)
Publicerad 12 maj 2018

Manifestationen ägde rum innan galapremiären av franska filmen "Girls of the sun", som handlar om en kurdisk bataljon bestående av enbart kvinnor som försöker återta sin stad från IS-extremister.

Just siffran 82 representerar de 82 kvinnliga regissörer som deltagit under filmfestivalen i Cannes sedan 1942 - jämfört med 1 866 filmer regisserade av män. I år är tre av de 18 filmer som tävlar om det prestigefyllda priset Guldpalmen regisserade av kvinnor. Det är det högsta antalet sedan 2011.

Annons

Halvvägs uppför trappan stannade kvinnorna och vände sig under tystnad bort från palatset. Cate Blanchett, som är juryordförande i år, läste sedan upp ett uttalande där hon påpekade att kvinnor är i minoritet i filmindustrin och att utvecklingen går långsamt.

””

En stor del av filmfestivalen i Cannes handlar i år om metoo-rörelsen. Minst en av de våldtäkter som filmmogulen Harvey Weinstein misstänks för ska ha skett under festivalen och man har i år upprättat en telefonlinje dit besökare och deltagare kan rapportera sexuella trakasserier.

Under söndagen kommer Sverige att ansvara för ett seminarium där kulturminister Alice Bah Kunke (MP) kommer att delta.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons