TT-Feature

Sara Danius: Akademien vill inte polisanmäla

TT-Feature Artikeln publicerades

Svenska Akademien bör polisanmäla den så kallade kulturprofilens affärsverksamhet, rekommenderar en advokatutredning. Men trots det vill en majoritet i Akademien inte anmäla, säger ständiga sekreteraren Sara Danius till Svenska Dagbladet.(TT)

I höstas vittnade flera kvinnor om att kulturprofilen utsatt dem för sexuella trakasserier och övergrepp. Samtidigt har hans verksamhet fått ekonomiskt stöd av Svenska Akademien.

I höstas anlitade Akademien en advokatbyrå för att utreda ledamöternas band till mannen. Utredningen blev klar för några veckor sedan och där slås fast att stödet till mannens verksamhet skett trots att den kan misstänkas ha bedrivits i strid med bland annat skattelagstiftning och bokföringslag, skriver SvD.

"Haft många strider"

– Alla ledamöter har tagit del av utredningen, och vi har haft en långvarig diskussion om den. Vi tar det här på stort, stort allvar och vi har haft många strider i Akademien, säger Sara Danius till SvD.

Men trots rekommendationen motsätter sig en majoritet av ledamöterna att anmäla, enligt Danius.

– Akademien har nu fattat beslut om att inte anmäla. Samtidigt är det så att vem som helst - en ledamot eller en privatperson - har rätt att polisanmäla och i viss mån också skyldighet att göra det om man misstänker att brott har begåtts. Det räcker med att man tar del av de offentliga handlingar som finns tillgängliga, säger hon till SvD.

Nära band

Det var i samband med metoo-uppropen som kvinnorna berättade för Dagens Nyheter om mannen, som sedan kom att kallas kulturprofilen i medierna.

På grund av hans nära band till den internationellt kanske mest kända svenska kulturinstitutionen började det skaka i Svenska Akademiens själva grundfundament.

– Akademien bär ingen skuld i att dessa kvinnor har blivit utsatta. Men många av oss känner väldigt starkt ett ansvar för att övergrepp har skett i Svenska Akademiens namn, säger Danius till SvD.

Delar av förundersökningen mot mannen - som hela tiden förnekat brott - har nu lagts ner. Det gällde anmälda våldtäkter och sexuella ofredanden 2013-2015. Några brott har preskriberats och i andra fall går det inte att bevisa vad som har hänt, enligt åklagaren. Utredningen fortsätter om de delar där misstankar om brott kvarstår.

Röstade om uteslutning

Under fredagen fördjupades krisen inom Svenska Akademien ytterligare då tre ledamöter, inom loppet av några timmar, meddelade att de hoppar av.

Klas Östergren, Kjell Espmark och senare Peter Englund valde alla att lämna sina stolar i Akademien i protest. Alla riktade skarp kritik mot Akademien, och Englund pekade särskilt ut arbetet efter skandalen med kulturprofilen.

Deras kollega Anders Olsson tror att avhoppen är en reaktion på en omröstning om att utesluta en akademiledamot med nära band till kulturprofilen, som genomfördes under våren.

– Akademien har bestämt sig för att med klar majoritet inte utesluta ledamoten och där har de tre haft en avvikande uppfattning, sade han till TT i går.

I går avslöjade Sara Danius för SvD att Akademien vill göra det möjligt för ledamöter att träda ur helt - något som de nuvarande reglerna inte tillåter.