Nyheter

Alla har blod på händerna i nya Hultén-serien

Sveriges roll i den globala vapenexporten hamnar i strålkastarljuset i Viaplays storsatsning "Ingen utan skuld". Thrillerserien med Jens Hultén och Vera Vitali skildrar en mörk värld, med verklighetsbaserade inslag.(TT)
Publicerad 12 september 2018

Till en början var det tänkt att Viaplays nya serie skulle heta "Spöknätet", döpt efter de flera kilometer långa fiskenät som driver runt i havet. De har dumpats av båtar för att aldrig mer komma ovan vattenytan och i dem fastnar alla typer av marina varelser.

””

Byter sida

Jens Hultén har tidigare spelat superskurk i Johan Falk-serien, men har också haft kriminella roller i bland annat "Mission: Impossible", James Bond-filmen "Skyfall" och "Beck". Den här gången gör han däremot en lite mer godhjärtad rollfigur, den tidigare elitsoldaten Robert Kastell. Kastell har tidigare ägnat sig åt en rad smutsiga vapenaffärer, men vill nu sona sina brott.

Thrillern inleds med att ex-militären tvingats återvända till Sverige efter att 30 år tidigare ha fejkat sin egen död. Tillsammans med Vera Vitalis rollfigur blir han återigen inblandad i vapenexporten, men den här gången har han bytt sida.

"Jävligt smutsig värld"

Även om huvudhandlingen är ren fiktion är serien delvis baserad på verklighetens internationella vapenhandel, bland annat nämns Boforsaffären. Det var först efter att Jens Hultén fått rollen som han själv fick upp ögonen för hur vapenexporten i världen.

””

TT: Var det någonting som chockade dig angående vapenexporten?

””

Titeln "Ingen utan skuld" syftar just på att alla är delaktiga i det som händer i världen på ett eller annat sätt.

””

TT