Nyheter

Amos Gitai oroas av hatretorik

I bioaktuella "Rabin - den sista dagen" lyfter den israeliske filmskaparen Amos Gitai fram följderna av hatets retorik. En stämning som han menar i högsta grad är närvarande i dagens Israel. - Jag känner mig orolig. Den här filmen gjordes inte bara av personliga skäl.(TT)
Publicerad 4 november 2016
””

Hat mot Rabin

Det är ett år sedan "Rabin - den sista dagen" gick upp på biografer i Israel, exakt 20 år efter mordet på den förre israeliske premiärministern Yitzhak Rabin. I filmen skildrar Gitai den stämning som rådde i landet före och efter mordet, med hätska demonstrationer mot Rabins försök att skapa en fredlig tvåstatslösning.

Gitai håller med om beskrivningen av filmen som en väckarklocka, en sorts varningens exempel på vad som kan ske när den politiska debatten spårar ur. Trots att Rabin tog ton mot den retorik som fördes, bland annat i Knesset, verkade han själv aldrig oroad för sin personliga säkerhet.

””

Extrema grupper

Amos Gitai menar att både israeliska och palestinska extremister provocerades av Rabins politik, och drog till och med nytta av varandra för att bekämpa den. Israelisk extremhöger kunde peka på självmordsdåd genomförda av ultranationalistiska palestinier och använda det som exempel på hur Rabins politik inte fungerade.

””

En av frågorna som ställs i filmen är i fall situationen i Israel och Palestina hade sett annorlunda ut i dag om Yitzhak Rabin inte hade mördats. Där svarar Shimon Peres, som efterträdde Rabin efter dennes död, jakande.

Håller du med?

””
””

Hur håller man hoppet uppe?

””

TT