Annons
Nyheter

Biblioteken får tio miljoner extra

Regeringen anslår 10,5 miljoner kronor extra till landets folkbibliotek. Satsningen ingår i vårbudgeten och görs bland annat för att stötta bibliotekens satsningar på nyanlända.(TT)
Publicerad 7 april 2016

I nästa veckas vårbudget betonar regeringen bibliotekens roll som mötesplatser för människor med olika bakgrund och förutsättningar. De nya pengarna avsätts bland annat för inköp av litteratur på andra språk än svenska. Ändå görs satsningen utan några nya krav på biblioteken och deras verksamhet, betonar kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP):

””

Hur ska pengarna fördelas?

””
Annons

Alice Bah Kuhke har följt debatten om bråk och våldsamma incidenter på landets bibliotek men det är inte därför som regeringen anslår pengar.

””

Den senaste tiden har kulturdepartementet uppvaktats intensivt av representanter för den regionala kulturen vars institutioner är hårt ekonomiskt ansträngda. Kulturministern vill dock inte säga något om huruvida landets länsteatrar, länsmusik eller länsmuseer får ökade anslag.

””

Utöver de 10,5 miljonerna rymmer vårbudgeten också ett extra anslag på 500 000 kronor för att göra samhällsinformation och lättläst litteratur tillgänglig för grupper som har andra modersmål än svenska.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons