Nyheter

Bono häcklade Åkesson - med Hitlerhälsning

Rockstjärnan Bono gav en satirisk känga åt SD-ledaren Jimmie Åkesson på en konsert i Paris. SD:s informationschef beklagar den bild som kända personer sprider om partiet.(TT)
Publicerad 11 september 2018

Informationschefen Henrik Gustafsson pekar på att svenska kändisar i slutet av valrörelsen gick ut och uppmanade människor att inte rösta på Sverigedemokraterna. Han uppger att de uppmaningarna var "byggda på felaktigheter".

"När svenska kändisar uppenbarligen inte har någon verklighetsförankrad uppfattning om oss och vårt parti, förvånar det mig inte att läget är än värre hos en person som Bono", skriver han i en kommentar till TT.

Bono är frontman i rockgruppen U2. Under bandets konsert i Paris i söndags nämnde han det svenska valet - och han gav en satirisk känga åt Jimmie Åkesson, skriver svenska fansajten U2.se.

I ett mellansnack, iklädd rollen som sin djävulsliknande scenfigur "MacPhisto", berättade sångaren belåtet att han nyligen besökt Sverige. Han beskrev svenskarna som tråkiga, men att de "börjat upptäcka sin ariska potential".

Han ropade sedan ut SD-ledarens namn flera gånger, samtidigt som han lyfte handen i en Hitlerhälsning.

””

MacPhisto, som har vissa likheter med djävulens tjänare Mefisto i "Faust"-sagan, dök först upp på U2:s konserter i början av 90-talet. Bono, som är känd för sin politiska aktivism, har använt figuren för att häckla sin samtid.

"Primärt vänder jag mig emot den polarisering och den stigma många människor ägnar sig åt, kända som icke kända personer", kommenterar SD:s informationschef Henrik Gustafsson.

TT