Annons
Nyheter

David Dencik ska spela Thomas Quick

Han har tidigare spelat lasermannen John Ausonius och nu ska David Dencik gestalta huvudpersonen i ytterligare ett av Sveriges mest kända kriminalfall - den oskyldigt dömde Thomas Quick. - Det är hisnande, säger han till TT.(TT)
Publicerad 12 maj 2018

Lösa planer på en filmatisering av fallet Sture Bergwall, tidigare känd som Thomas Quick, har funnits länge. Nu är det även klart vilka som ska förverkliga projektet, avslöjar Film i Väst under en pressträff i Cannes.

Filmen regisseras av Mikael Håfström, som gör sin första svenska film sedan "Ondskan". Den norske författaren Erlend Loe har skrivit manus med utgångspunkt ur journalisten Hannes Råstams möten med Bergwall.

Annons

Råstam spelas av Jonas Karlsson och Alba August är klar för rollen som researchern Jenny Küttim.

””

Inte en dokumentär

Mikael Håfström ser fördelar med att koka ner en så omfattande och snårig berättelse som Quickmålet till två timmar långfilm. Samtidigt vill han poängtera att det inte är en dokumentär.

””

TT: Men är det ett drama, eller en kriminalthriller?

””

"Som ett kammardrama"

Sture Bergwall känner till att filmen görs, men han och David Dencik har aldrig träffats. Enligt Dencik är det viktigaste i berättelsen egentligen inte huvudpersonen själv, utan Sverige - och hur det kunde gå så fel i så många instanser.

””

Jonas Karlsson ser fram emot att axla rollen som Hannes Råstam.

””

Filmen spelas in i höst och beräknas ha svensk premiär hösten 2019.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons