TT-Feature

Del Rey ställer in Israelkonsert efter kritik

TT-Feature Artikeln publicerades

Efter påtryckningar ställer den amerikanska popstjärnan Lana Del Rey in sin festivalspelning i Israel nästa vecka. Fans och propalestinska intressegrupper har kritiserat Del Reys val att spela i landet, och nu meddelar hon på Twitter att hon drar sig ur sin medverkan på Meteor Festival.(TT)

Fans och propalestinska intressegrupper har kritiserat Del Reys val att spela i landet, och nu meddelar hon på Twitter att hon drar sig ur sin medverkan på Meteor Festival.

I sitt uttalande säger Del Rey att hon skulle vilja spela "både i Israel och i Palestina" för att "behandla alla mina fans lika", men att hon tvingas skjuta upp sitt besök då en spelning för palestinier inte går att ordna med så kort varsel.

Beslutet är ett tvärt kast mot för några veckor sedan. Då försvarade hon sitt besök i landet med att konserten skulle få ett freds- och kärlekstema och inte var något politiskt ställningstagande.

Flera artister som tidigare planerat att turnera i Israel har utsatts för liknande påtryckningar. Bland de mest högljudda kritikerna finns tidigare Pink Floyd-basisten Roger Waters, som uppmanar till artistbojkott.

Artister som Radiohead och Nick Cave har valt att spela i landet ändå, medan Lorde tillhör dem som valt att bojkotta Israel i protest mot landets behandling av palestinierna.

Meteor Festival anordnas på en kibbutz i norra Israel 6-8 september och Lana Del Rey var det stora dragplåstret. Bland övriga bokningar finns Ariel Pink, Pusha T samt de svenska artisterna Yung Lean och Baba Stiltz.