Nyheter

EU reglerar grytlappen

Den matlagande europén ska i fortsättningen kunna vara lugn om att grytlappen verkligen skyddar mot höga temperaturer. Grytlappar ska i fortsättningen leva upp till vissa krav, enligt EU. Men den klassiska hemvirkade grytlappen är undantagen.(TT)
Publicerad 7 september 2016

Grytlappen är en urgammal tradition i svenska hem och en ständigt återkommande favorit till försäljning på julmarknader. Men enligt en ny EU-förordning ska i fortsättningen alla som säljer grytlappar kunna visa att lappen uppfyller EU:s grundläggande säkerhetskrav, rapporterar Sydsvenskan.

Bakgrunden är att grytlappen ska börja räknas som en så kallad personlig skyddsutrustning. För dessa finns sedan många år en mängd EU-regler som ska garantera att produkten, till exempel hörselskydd, flytväst, skydd för sågar och liknande, verkligen skyddar den som använder den.

Den som säljer grytlappar är enligt förordningen i princip skyldig, liksom den som säljer flytvästar, att visa dokument om att den lever upp till EU:s säkerhetsstandard. Den ska vara försedd med någon form av identifieringsmärkning, antingen på själva grytlappen eller i ett medföljande dokument och firmans namn eller varumärke samt kontaktuppgifter måste lämnas.

Men för hemmavirkaren som vill göra en god gärning finns ändå en möjlighet till undantag. Om grytlappen inte räknas som skyddsutrustning utan i stället ska ses som en "dekorativ hantverksprodukt", då gäller inte förordningen.

Det är alltså fortfarande fritt fram att skänka hemvirkade grytlappar till årets tombola, utan hänsyn till EU:s regler, bara man inte insisterar på att de verkligen ska användas som grytlappar.

TT