Annons
Nyheter

Eva Dahlgren: "Tufft beslut att ta"

Eva Dahlgren letade förgäves efter sitt nya sound i New York. Till slut hittade hon rätt - via en västerbottnisk slätt och Super 8-film. - Då skrotade vi allt som vi hade spelat in, säger hon till TT. Det är nio år sedan "Petroleum och tång", Eva Dahlgrens senaste studioalbum, gavs ut.(TT)
Publicerad 13 april 2016

Det är nio år sedan "Petroleum och tång", Eva Dahlgrens senaste studioalbum, gavs ut.

Hon började skriva ny musik redan efter sin medverkan i "Så mycket bättre" 2011 men arbetet med Ingrid Bergman-dokumentären "Jag är Ingrid" kom emellan. Eva Dahlgren anlitades som Super 8-fotograf och det klassiska filmformatets färger och drömska känsla påverkade henne starkt.

””
Annons

Så Eva Dahlgren skrev nya låtar. Sedan uppstod nästa problem.

””

"Tufft beslut"

Hon började spela in i New York tillsammans med producenten Nathan Larson och amerikanska musiker men låtarna lyfte inte.

Eva Dahlgren och Nathan Larson tog med sig materialet till Göteborg för att skruva till det med Christoffer Berg, som har samarbetat med Depeche Mode och The Knife, men det kändes inte heller rätt.

””

Hon letade efter ett ljud som var "både stort och litet och samtidigt ruffigt" och Christoffer Berg tipsade om producenten Johannes Berglund.

””

Turné i vår

Det visade sig att Johannes Berglund var exakt vad hon hade letat efter. De skrotade allt inspelat material och utifrån Eva Dahlgren egna demoinspelningar skapade de sedan en närmast drömpoppig ljudbild - en helt ny miljö för hennes låtar.

””

Resultatet, albumet "Jag sjunger ljuset", släpps den 22 april. Det följs av en kort turné under våren men efter det har Eva Dahlgren inga konkreta planer.

Hon tror dock inte att nästa skiva kommer att dröja nio år.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons