Annons
Nyheter

Ferrantefeber i hängmattorna

Som väntat är det många som förser sig med en deckare när de kryper ner i hängmattan. Men sommarens mest efterfrågade bok är Elena Ferrantes hyllade roman "Min fantastiska väninna". Sedan i höstas har den gåtfulla pseudonymen Elena Ferrante surfat på en brusande framgångsvåg.(TT)
Publicerad 11 juli 2016

Sedan i höstas har den gåtfulla pseudonymen Elena Ferrante surfat på en brusande framgångsvåg. Kritiker i både USA och England har jublat över hennes fyrdelade romansvit om kvinnlig vänskap.

Rekordartat intresse

Annons

I mars spred sig hajpen till Sverige när "Min fantastiska väninna" kom ut på svenska och intresset är fortsatt intensivt när vi nu väljer sommarläsning. Boken säljer bra hos nätbokhandlarna. Den lånas och reserveras också flitigt på biblioteken.

””

Hon påpekar att den fina kritiken har haft stor betydelse för entusiasmen.

””

Ett namn som bekräftar kraften i uppmärksamhetsmekaniken är Ebba Witt Brattström. Under våren har hon synts ofta i medierna. Enligt Linda Willander, enhetschef på Malmö stadsbibliotek, så återspeglas det i statistiken.

””

Det kan noteras att intresset för litteraturprofessorn är större än för hennes ex-make Horace Engdahl som utkom med en bok tidigare i år.

””

Spänning lockar

Som väntat väljer emellertid väldigt många att beväpna sig med deckare när de beger sig mot hängmattan.

””

Bland de mest populära spänningsmakarna märks Mari Jungstedt, Sofie Sarenbrant och brittiskan Paula Hawkins vars internationella bästsäljare "Kvinnan på tåget" inte har tappat i dragningskraft.

En genre som däremot dyker i statistiken i sommartid är kurslitteratur.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons