Annons
Nyheter

Filmrecension: Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap

Vad är egentligen en potatisskalspaj? Tja, ungefär som det låter, en paj gjord av potatisskal. Varken mer eller mindre och det är precis samma känsla man får av den här filmen vars beståndsdelar är lika basala.(TT)
Publicerad 2 maj 2018

Mike Newell regisserade en gång i tiden en av de bästa romantiska komedierna som finns; "Fyra bröllop och en begravning" är en fantastiskt spretig pärla som lyckas kombinera nutid, charm, skratt och några droppar äkta känsla till en genuint underhållande helhet.

Om man tar den filmens storslagna fluffighet och torra, humoristiska replikskiften och sedan tänker på hur det receptets totala motsvarighet skulle kunna se ut, då får man ganska snabbt just en potatisskalspaj. Det där goda innehållet, som mättar och kan varieras är borta och kvar finns det ganska menlösa skalet.

Annons

Historien handlar om författaren Juliet Ashton (Lily James), som efter krigsslutet börjar brevväxla med Dawsey, en litteraturintresserad bonde på den lilla kanalön Guernsey, som drabbades hårt av tyskarnas ockupation. Hon sällskapar med en rik amerikan som överöser henne med rosor och vips, en vräkig diamantring (ni fattar redan hur superytlig han är va?). Nyförlovad reser hon ändå till Guernsey för att träffa den där kultiverade bonden (gissa om han är ung, snygg, klok och singel?) och det litterära sällskap som han tillhör.

Väl på plats blir hon indragen i sällskapets djupa krigssår och i stället för att åka hem igen börjar Juliet reda ut vad som egentligen har hänt med den medlem i sällskapet som fortfarande saknas. På någon nivå handlar historien om självständiga kvinnor som kämpar för att hitta sina egna röster. Men det spåret är inte särskilt radikalt, de romantiska förväxlingarna går precis som förväntat och dramatiken känns aldrig på riktigt. Och den där pajen verkar ju oätlig.

Mike Newells "Guernsey" är nu inte så tråkigt att man blir provocerad. Den är bara så medelmåttigt tillagad att vore det inte för att den här filmen med lätthet vinner priset för årets mest svåruttalade filmtitel så vore den snabbt totalt bortglömd.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons