Nyheter

Filmrecension: Kärleken är störst

"Kärleken är störst" handlar om en kvinna som förälskar sig i den perfekta mannen - som råkar vara kortväxt. Filmen laborerar med bilden av hur kärleken ska se ut, men faller på eget grepp i valet av skådespelaren Jean Dujardin.(TT)
Publicerad 2 november 2016

Hollywood har en lång historia av att diskriminera minoriteter genom att låta vita, heterosexuella skådespelare spela allt och alla, från asiater till transpersoner. Det är ett problem med gamla anor - redan under renässansen sminkade sig vita skådespelare till "moren" Othello, och i den första ljudfilmen "Jazzsångaren" (1927) uppträdde Al Jolson i så kallad "blackface" - en sminkning som fick honom att se ut som en grov karikatyr av en svart man.

Numera är blackface ett absolut tabu, och det förs en intensiv diskussion om hur skådespelare av olika etniska ursprung och med olika sexuella identiteter ska få tillgång till fler roller. Detta är dock ett samtal som helt verkar ha gått den franske regissören Laurent Tirard förbi.

Hans film "Kärleken är störst" handlar om advokaten Diane som förälskar sig i den charmige arkitekten Alexandre. Problemet är att Alexander är 137 centimeter lång, ett faktum som både Diane och hennes omgivning verkar ha svårt att se bortom (att hon tidigare var gift med ett ärkesvin verkar ingen ha haft något problem med).

Trots en lite fånig premiss är "Kärleken en störst" en bitvis rörande kärlekshistoria om att våga förkasta förutfattade meningar - en solig bagatell av typiskt franskt snitt, med vackra människor och tjusiga miljöer.

Det som drar ner betyget är att Alexandre spelas av "The artist"-stjärnan Jean Dujardin, som mäter 182 centimeter i strumplästen. Med hjälp av knästående och digitala effekter har han förvandlats till en perfekt proportionerlig miniatyrman, ett fysiskt praktexemplar i allt utom sin storlek.

Det är ett fegt och obegripligt val, att inte låta en på riktigt kortväxt person få spela rollen. Tanken är väl att vi i publiken också ska bli kära i Alexandre, och för att vi ska komma förbi hans längd måste han i allt övrigt motsvara en klassisk Hollywoodman. Alla vi som avgudar Peter Dinklage i "Game of thrones" vet att det är en lögn.

TT