Filmrecension: Storm över Anderna
Genre: Dokumentär
Premiär: 6 februari 2015
Medverkande: Josefin Augusta Ekermann, Flor Gonzalez Baraban med flera
Regi: Mikael Wiström
Speltid: 1 timme 41 minuter
Censur: 15 år
Betyg: + + + +
Sendero Luminoso var en maoistisk gerillarörelse som slog klorna i bergsbyarna i Anderna under början av 1980-talet. Rörelsen inledde ett väpnat uppror som kom att kosta 70 000 människoliv, ett sår i den peruanska historien som fortfarande är oläkt. I den här dramatiska filmen får vi följa hur svenska Josefin, sondotter till Augusta La Torre som var en av grundarna av Sendero Luminoso, reser till Peru för första gången. Mot sin pappas vilja vill hon själv ta reda på sanningen om den i familjen närmast helgonförklarade fastern.
Det vackra peruanska bergslandskapet är en slående kontrast mot de fruktansvärda berättelser som Josefin konfronteras med. Regissören Mikael Wiström, som har filmat i Peru i 40 år och har gjort trilogin "Den andra stranden", "Compadre" och "Familia", kopplar ihop Josefin med filmens andra huvudperson, Flor Gonzalez Baraban, som söker efter sanningen om sin bror. Han dog på grund av Sendero Luminoso och Flors känslor inför att träffa Josefin är minst sagt blandade.
Personligen älskar jag den här typen av dokumentärer, som genom en enskild persons starka story inte bara upplyser om närhistorien utan också fördjupar alla skeenden. På ett pedagogiskt vis förklaras förhållandena som gjorde framväxten av terrorgerillan möjlig. Man förstår hur den kunde attrahera de dogmatiska följarna, som var villiga att utan tvekan offra sina liv. Det är slående och obehagligt högaktuellt.
Det har stormat enormt över Anderna och samtidigt stormar det inne i Josefin. Filmen väcker frågor om skuld och ansvar, vilket också känns högaktuellt. Vad har man för ansvar för vad tidigare generationer gjort? Kanske har man i alla fall en plikt att ta reda på vad som faktiskt har hänt, resonerar den kloka Josefin. Även om filmen inte ger alla svar är den berörande och har den fina egenskapen att den får en att känna sig lite smartare efteråt.
TT