Nyheter

Fotograf donerar prispengar

Fotografen Newsha Tavakolian donerar en del av det holländska fotopriset Principal Prince Claus till förmån för offren i den pågående flyktingkatastrofen.(TT)
Publicerad 5 september 2015

Fotografen Newsha Tavakolian donerar en del av det holländska fotopriset Principal Prince Claus till förmån för offren i den pågående flyktingkatastrofen.

"Jag kan inte njuta av det här priset så som jag skulle vilja, när jag ser regionen jag arbetar och bor i stå i lågor, och tiotusentals söker skydd i länder långt borta. Jag har arbetat i båda länderna och vill ge tillbaka något för all den vänlighet de irakiska och syriska befolkningarna alltid välkomnat mig med, trots de omständigheter de lever under", skriver hon på sin Facebooksida.

Tavakolian tilldelades priset på 100 000 euro i torsdags. Hon planerar att donera 15 000 euro till en organisation som hjälper flyktingar från Syrien och Irak, och ytterligare 30 000 till annan välgörenhet samt till ett iranskt fotopris.

Newsha Tavakolian är en av Irans första professionella kvinnliga bildjournalister, och hon har bland annat skildrat kvinnliga kurdiska soldaters kamp mot extremiströrelsen Islamiska staten i norra Irak. Hennes bilder har publicerats i tidningar som Time Magazine, Newsweek och National Geographic.

TT