Nyheter

Gulliksen: Inte självbiografisk bok

Den norske författaren Geir Gulliksen har hyllats för sin roman "Berättelse om ett äktenskap". Men i Norge har boken också startat en litterär debatt om författarens ansvar, i tidningen Aftenposten. Gulliksens förra fru Marianne Bang Hansen skrev att hon känner sig "utlämnad" av romanen.(TT)
Publicerad 9 november 2016

Den norske författaren Geir Gulliksen har hyllats för sin roman "Berättelse om ett äktenskap". Men i Norge har boken också startat en litterär debatt om författarens ansvar, i tidningen Aftenposten. Gulliksens förra fru Marianne Bang Hansen skrev att hon känner sig "utlämnad" av romanen. "Det finns ingen etik som skyddar mitt privatliv", argumenterade hon.

Boken handlar om ett äktenskaps upplösning och är berättad från hur mannen tänker sig hustruns perspektiv. "Vad hände med oss?" frågar han i inledningen och skildrar sedan hur kvinnan faller för en annan man.

I Morgenbladet försvarar Gulliksen sig med att det vore otänkbart för honom att skriva för att få sista ordet.

"Det här är inte en roman om mitt förra äktenskap eller min skilsmässa", säger han och lägger till att det i så fall hade blivit en helt annan typ av bok.

TT