Nyheter

Gyllenhaal i kylig katastroffilm

Vem är bättre lämpad att skildra en katastrofal bestigning av Mount Everest än en regissör från Island? Baltasar Kormakur "tog vädret med sig" när han spelade in "Everest", årets invigningsfilm i Venedig. - Jag tränade för den här inspelningen varenda skoldag.(TT)
Publicerad 2 september 2015
””

Kormakurs film öppnade på onsdagskvällen den 72:a filmfestivalen i Venedig. Sverigepremiär får den om några veckor. Filmen handlar om en expedition 1996, där man nådde toppen men sedan överraskades av en snöstorm. Flera av expeditionens medlemmar omkom på berget och några av dem som överlevde skadades för livet.

Det är många som undrar varför människor frivilligt utsätter sig för någonting så livsfarligt som att bestiga världens högsta berg. Kormakur har en egen teori om detta.

””

Kända namn

Filmen är sprängfylld av kända namn - Josh Brolin, Jake Gyllenhaal, Jason Clarke, Emily Watson, Keira Knightley med flera. Jake Gyllenhaal menar att filmteamet gjort sitt bästa för att skildra katastrofen på ett respektfullt sätt.

””
””

Baltasar Kormakur inflikar:

””

Filmade i bergen

Han berättar att man började filma i Nepal, för att sedan spela in mer vid foten av Dolomiterna. Därefter blev det studiojobb och specialeffekter.

””

Josh Brolin menar att filmen tjänade på att teamet under lång tid bodde i en liten by som det var omöjligt att lämna.

””

TT