Nyheter

Häxor, blod och hysteri på dansskola i Berlin

1977 kom Dario Argentos skräckfilm "Suspiria", som i Sverige fick titeln "Flykten från helvetet". Under de decennier som gått har filmen fått kultstatus - och intresset har därför varit extra stort när Luca Guadagnino nu har gjort en nyinspelning. - Jag älskar Dario.(TT)
Publicerad 1 september 2018
””
””

Den första filmen handlade om hur en ung amerikanska kommer till en balettskola i Berlin bara för att upptäcka att skolan är en front för häxor. Blod och hysteri följer. Guadagninos film har samma utgångspunkt, men utvecklar det vidare och kan på många sätt ses mer som en hyllning till originalet än som en regelrätt nyinspelning. Dakota Johnson spelar den nya eleven och Tilda Swinton skolans balettmästare.

"Som att komma hem"

Swinton, som gjort många filmer med Guadagnino, säger:

””

Någon frågar Dakota Johnson om inspelningen av den stundtals mycket blodiga och i slutet hysteriska filmen påverkade henne efteråt.

””
””

Swintons dubbla roller?

Guadagnino, som senast gjorde den hyllade "Call me by your name", är en känd perfektionist. Han säger:

””
””

Den viktiga rollen som den åldrade professor Klemperer spelas av den helt okände Lutz Ebersdorf. Det har länge ryktats att det i själva verket är Swinton som spelar professorn. När presskonferensen börjar läser Swinton upp ett långt brev som sägs komma från Ebersdorf och där denne förklarar varför han inte är i Venedig. När Swinton senare får frågan om hur det kändes att spela två roller säger hon:

””

På filmsajten Imdb finns en hel biografi över Ebersdorf, men många menar att detta är ett skämt för att dölja att det är Swinton som spelar rollen. Framtiden lär utvisa vad som är sant.

TT