Annons
Nyheter

Helvetesstudier och konstfull anarki

Brasilianskan Lygia Papes spända trådar förgyller Moderna i Stockholm. I Boden diskuterar Loulou Cherinet nationella skillnader i samma helvete. Här listar vi tio aktuella konstutställningar i vår. Lygia Pape: "Ttéia 1,C", Moderna Museet i Stockholm(TT)
Publicerad 2 februari 2018

Lygia Pape: "Ttéia 1,C", Moderna Museet i Stockholm

Spända guldfärgade trådar är grunden i Lygia Papes geometriska installation som inleder Modernas vårsatsning på den latinamerikanska konkretismen.Tre veckor senare öppnar en en grupputställning på samma tema. (2/2-13/5)

Annons

"Territories", Havremagasinet i Boden

För drygt ett år sedan flyttade Knutte Wester sin ateljé till en flyktingförläggning i Boden och gjorde gipsavgjutningar av dem som bodde där. Hans verk ingår i en utställning om migration och förflyttning som görs av fem institutioner kring Barents Hav. Bland de svenska konstnärerna finns även Loulou Cherinet som jämför nationella varianter av samma helvete. Också det ett nytt verk. (10/2-22/4)

Bauhaus situationiste: "Oenighet ger styrka", Mjellby konstmuseum, Halmstad

Gården Drakabygget, mellan Skåne och Halland, blev centrum för en grupp konstnärer som ville hitta tillbaka till den lekande, skapande människan. Kollektiv konst i anarkistisk anda kom ur deras händer. Mest uppmärksamhet fick de efter att 1964 ha huggit huvudet av nationalikonen Den lille Havfrue i Köpenhamn. (10/2-20/5)

Sigrid Hjertén: "En mästerlig kolorist", Waldemarsudde i Stockholm

Hon tillhörde den svenska modernismens avantgarde men hade ett alldeles eget och fantastiskt bildspråk. På Waldemarsudde visas nu ett stort antal målningar i en utställning gjord med Görel Cavalli-Björkmans bok "Kvinna i avantgardet", som grund. (10/2-26/8)

Markus Åkesson: "Sleeping beauty" av Kalmar konstmuseum

Markus Åkessons målning "Sleeping beauty" hade beställts till en skånsk högstadieskola vars personal plockade ner den. Den tre meter breda målningen, döpt efter Törnrosa, är liksom många av Åkessons andra motiv hämtade från just sagans värld. Kalmar konstmuseum presenterar en konstnär som vill "leda in oss på våra inre stigar". (10/2-29/1)

"Bloomsbury spirit", Artipelag utanför Stockholm

Det var i konstnären Vanessa Bells sommarhus i Sussex som brittiska Bloomsburygruppen med bland andra Virginia Woolf (Vanessa Bells syster) och EM Forster träffades. Huset och dess trädgård ska återskapas på Artipelag som också visar verk av gruppens konstnärer. (23/3-30/9)

Annons

John Akomfrah: "Purple", Bildmuseet i Umeå

Den brittiskghananske konstnären John Akomfrah återkommer till Umeå med "Purple", en sexkanalig videoinstallation om "isens minne, världshav fyllda av plast och global uppvärmning". I fjol fick Akomfrah Artes Mundi-priset, ett av Storbritanniens största konstpriser. (13/4-16/9)

Supermarket, Slakthus 5 vid Globen i Stockholm

Den konstnärsdriva konstmässan hålls i år i det gamla slakthusområdet vid Globen. Bland utställarna finns den svenska duon Alte Schweden, Joakim Hansson och Sebastian Mügge, som visar verk som skulle ha ställts ut i Karelen men som stoppades av den ryska statscensuren. (12-15/4)

"Children of the children of the revolution", Färgfabriken i Stockholm

De är fem etablerade kvinnliga konstnärer, vars föräldrar tillhörde alternativa vänsterrörelser eller var gröna vågare. Nu ställer de ut tillsammans och diskuterar bland annat de personliga konsekvenserna av utopin. (14/4-19/8)

Chiharu Shiota: "The distance", Göteborgs konstmuseum,

Japanska Chiharu Shiotas komplexa och poetiska nätkonstruktioner är gjorda i ullgarn. Nu gör hon två stora installationer på Göteborgs konstmuseum som liksom med Wanås skulpturpark i Skåne visar henne i år. (21/4-30/9)

TT

Annons
Annons
Annons
Annons