Annons
Nyheter

"Ingen aning om hur publiken kommer reagera"

De senaste fyra åren har dokumentärfilmaren Hampus Linder följt Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman som en fluga på väggen. Lagom till valrörelsen är det premiär för filmen "Gudrun - konsten att vara människa". Filmen börjar med förra valrörelsens sista skälvande dagar.(TT)
Publicerad 8 augusti 2018

Filmen börjar med förra valrörelsens sista skälvande dagar. Feministiskt initiativ (Fi) har rekordhöga opinionssiffror och ser ut att vara på väg in i Sveriges riksdag. Men trots stora framgångar runt om i landets kommuner missar partiet fyraprocentsspärren.

””

Förutom att filmen skildrar de senaste fyra åren i partiledarens liv så berättar den också om kvinnokampens långa historia.

””
Annons

"Mod att förändra"

Få svenska politiker har varit så öppna med sitt privatliv som Gudrun Schyman och filmen är ytterligare ett bevis på den saken. Men så lever hon också utifrån den gamla feministiska devisen att "det personliga är politiskt".

””

I filmen berättar Schyman om sin alkoholism och om det avgörande valet att sluta dricka. Det finns en scen där hon reciterar "Sinnesrosbönen", ofta använd inom behandling för missbruk. "Ge mig sinnesro att acceptera det kan inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden."

””

"En unik kärleksrelation"

Stort fokus i filmen ligger på Gudrun Schymans roll som mamma och förälder. Många scener visar hennes privata samtal med dottern Anna.

””

Under lång tid bodde Gudrun Schymans dotter utomlands och jobbade som flygvärdinna. Men när hon återvände till Sverige för att börja plugga bodde hon under en tid hemma hos mamma. Och nu bor hon i en grannby på Österlen i Skåne.

””

"En känsla av att allt är möjligt"

När "Gudrun - konsten att vara människa" har premiär 10 augusti befinner sig Gudrun Schyman i Umeå, då ska hon ha avverkat 18 stopp på sin valturné som under sex veckor tar henne till 60 orter i Sverige.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons