Nyheter

En musiker med jazzhjärta ur tiden

En författare och musiker med jazzhjärta som ansåg att poesin förmår uttrycka det som inte kan sägas på andra sätt. Jacques Werup har avlidit, uppger Albert Bonniers förlag. "Jag hoppas att jag ska kunna skriva en vacker sak till, men jag ställer speciella krav på det nu.(TT)
Publicerad 12 november 2016

"Jag hoppas att jag ska kunna skriva en vacker sak till, men jag ställer speciella krav på det nu. Sent i livet ställer man högre krav på sig själv än någonsin. Det som återstår av livet får inte slarvas bort".

Så sade Jacques Werup i en intervju med TT i fjol, strax innan hans nya diktsamling kom ut. Så blev det dock inte, "Du har funnits här - poesi på liv och död", blev hans sista verk. I boken summerade han fyra decenniers verksamhet som poet, men lät även sina favoritdikter av andra poeter ta plats.

Konstnärlig integritet

Werup växte upp i Malmö och debuterade som författare 1971 med "Returbiljett Polen". Det stora genombrottet kom med "Casanovas senare resor" 1979, en roman som gav honom Litteraturfrämjandets stora romanpris. Han tilldelades även en Guldbagge för manuset till filmen "Så vit som en snö" 2001.

Under 1980-talet blev Werup också känd för musikpubliken som sångare. Han turnerade flitigt med musiker och artister som Rolf Sersam, Michael Saxell, Lill Lindfors och Mats Ronander. Senaste albumet, "Wiehe & Werup" som han gjorde tillsammans med vännen Mikael Wiehe, kom 2008.

I ett skriftligt uttalande till TT säger Wiehe att han känner djup saknad efter sin vän sedan 50 år:

Skaran glesnar

"Ytterligare en sjungande poet har lämnat oss. Skaran glesnar. Vi var vänner men vi arbetade också tillsammans. Det var en stor glädje. Jag uppskattade hans värme och humor, hans längtan efter gemenskap, hans konstnärliga integritet. Och jag beundrade hans ironiska distans till allt som luktade överhet".

Karl Otto Bonnier var Jacques Werups förläggare i över 30 år, och beskriver en författare "mycket full av liv".

””

Tidiga memoarer

För tio år sedan kom Werups memoarer "Levande tillsammans". Om varför han skrev sin livsberättelse redan vid 61 års ålder sade han i en intervju i Sydsvenskan:

””

Jacques Werup blev 71 år.

TT