Nyheter

Kändisar stöder flyktingar med dikt

Flera kändisar, däribland Cate Blanchett, visar sitt stöd för flyktingar som tvingats lämna sina hem genom att i en video läsa en dikt. UNHCR ligger bakom kampanjen #WithRefugees.(TT)
Publicerad 13 september 2016

Oscarsvinnaren Cate Blanchett leder en ensemble bestående av skådespelare som Keira Knightley, Stanley Tucci, Chiwetel Ejiofor, Jesse Eisenberg och Kit Harrington som i videon framför dikten "Vad de tog med sig". Videon som FN:s flyktingorgan UNHCR står bakom har lagts upp på Facebook till stöd för kampanjen och namninsamlingen #WithRefugees.

Dikten, som är skriven av Jenifer Toksvig, är inspirerad av berättelser och vittnesmål från människor som flytt sina hem och de föremål som de tog med sig. Bland de saker som nämns av skådespelarna i videon finns en plånbok, ett skoldiplom, en mobiltelefon, husnycklar och en flagga.

"Rytmen och orden i dikten ger eko åt frenesi, kaos och terror, av att plötsligt tvingas lämna ditt hem och greppa det lilla du kan bära med dig och fly för säkerhet" säger Cate Blanchett, goodwillambassadör för UNHCR, i ett uttalande.

Tanken med kampanjen är att belysa flyktingarnas situation och vädja till regeringar att se till att flyktingar har tillgång till säkra platser att leva, utbildning och arbete, uppger UNHCR.

TT