Nyheter

Kay Pollak ger uppföljaren åt folket

Kay Pollak får fortfarande mejl och reaktioner från folk som älskade "Så som i himmelen". Efter elva år kommer uppföljaren "Så ock på jorden". - Den är en gåva till alla som har längtat, säger regissören.(TT)
Publicerad 5 augusti 2015

Starka känslor, gripande musik och karismatiska skådespelare knockade publiken när "Så som i himmelen" hade premiär 2004. Nästan 1,5 miljoner biobiljetter såldes, filmen Oscarsnominerades och ropen på en uppföljare började skalla.

Elva år har gått och snart är den här, "Så ock på jorden" får premiär den 4 september. I filmens värld har det gått ungefär nio månader. Den nu höggravida Lena känner i inledningen hur vattnet går när hon står på scen under en countrykonsert. Sedan följer 20 minuter av bildramatik i snöoväder, en kaotisk förlossning, sorg och stor glädje.

””

Budskap på väggarna

På väggarna sitter bilder ur den nya filmen, liksom filmaffischer ur hans karriär. Dessutom sitter där egenskrivna lappar med budskap som "Where no one has gone before" och "real but unusual".

””
””

Sa du samma sak den här gången?

””

Elva års väntan är ändå lite jämfört med de 17 år det tog för regissören att göra film igen efter "Älska mej" (1986). Den inspelningen präglades av förseningar och budgetproblem. Mottagandet var blandat och symboliskt nog fick filmen premiär samma dag som Olof Palme sköts. Medieuppmärksamheten blev ringa och endast 80 000 biobiljetter såldes.

””

Det var "Så som i himmelen". Kay Pollak tyckte länge att filmen kändes som ett färdigt verk, utan mer att tillägga. Han började arbeta med en annan film, som "nu ligger nedpackad i en låda".

””

"Vet inte vad Gud är"

Kyrkan står onekligen mitt i byn i Kay Pollaks två senaste filmer. Prästen predikar åtminstone i den första om synd och skuld snarare än något kärleksbudskap.

””

Tror du på Gud?

””

Kay Pollak har parallellt med filmandet också föreläst i 30 år och är vid det här laget närmast synonym med uttrycket "Att välja glädje". Kortfattat kan man säga att hans tes handlar om att släppa offerrollen.

””

Kan det inte finnas en poäng i att bli arg ibland?

””

Lever du alltid som du lär?

””

Hur funkar det på jobbet?

””

TT