Nyheter

Krister Henriksson blir Hugo Rask

Scalateatern sätter upp "Egenmäktigt förfarande", med Krister Henriksson som den utskällde Hugo Rask. - Det kanske är farligt att säga men jag känner igen mig, säger han. Berättelsen om journalisten Ester Nilsson som blir förälskad i konstnären Hugo Rask har analyserats på bredden och tvären.(TT)
Publicerad 12 september 2016

Berättelsen om journalisten Ester Nilsson som blir förälskad i konstnären Hugo Rask har analyserats på bredden och tvären. Och nu får Lena Anderssons hyllade roman återigen teaterpremiär, i regi av Eva Dahlman, på Scalateatern i Stockholm.

””

Den 26 januari 2017 är det premiär för hans tolkning av Hugo Rask, med Jessica Liedberg som Ester Nilsson.

Vill förstå

Karaktären Hugo Rask, en åldrad intellektuell som orerar om konsten och livet, har gett upphov till en lång debatt om vad som utmärker "kulturmannen". Men Krister Henriksson vill förstå honom, inte moralisera.

””

Det som fascinerar honom med Lena Anderssons roman är att hon tycks ha "den manliga blicken" men omvänt. Här är det Hugo Rask som blir objektifierad.

””

Maktanalys

Att läsa Lena Anderssons bok är som en ögonsköljning, tycker Krister Henriksson.

””

Mest intrikat tycker han det ska bli att analysera maktrelationen mellan Hugo och Ester. Själv fick Krister Henriksson djupare förståelse för sexism när han spelade i Bo Widerbergs uppsättning av "Linje Lusta" och fick svårigheter. Regissören röt till:

””

TT