Annons
Nyheter

Kritiskt tillstånd för hungerstrejkande regissör

Slutet är nära för den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov, 42, som hungerstrejkat i ryskt fängelse under dryga tre månaders tid. Det skriver regissörens kusin Natalya Kaplan i sociala medier efter att ha fått ett brev från Oleg Sentsov.(TT)
Publicerad 8 augusti 2018

Det skriver regissörens kusin Natalya Kaplan i sociala medier efter att ha fått ett brev från Oleg Sentsov.

"Det är inte bara dåligt, det är katastrofalt dåligt. Han skrev att slutet är nära - och pratade inte om att släppas fri." skriver Natalya Kaplan på Facebook och hintar om att filmregissören ligger för döden.

Annons

Oleg Sentsov har suttit fängslad sedan 2014, då han greps och anklagades för att ha planerat ett terrordåd. Han kommer själv från den ryssannekterade Krimhalvön, där han greps. Regissören dömdes till 20 års fängelse och avtjänar sitt straff i norra Ryssland.

I maj började regissören hungerstrejka, inför sommarens fotbolls-VM i Moskva, med kravet att Ryssland ska släppa alla politiska fångar med rötter i Ukraina. Fotbolls-VM är för länge sedan över, men dryga 70 ukrainska politiska fångar rapporteras fortfarande sitta i ryska fängelser.

Sedan maj har filmregissören tappat 30 kilo från sin ursprungsvikt på 100 kilo, och hjärtfrekvensen har gått ner. Trots sitt kritiska tillstånd vägrar Oleg Sentsov att varken sluta hungerstrejken eller ansöka om att bli benådad av Vladimir Putin.

Som filmregissör gjorde Sentsov sig ett namn med dokumentären "Gamer" 2011. Stjärnor som skådespelaren Johnny Depp och regissören Pedro Almodovar har uppmanat Ryssland att släppa Oleg Sentsov.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons