Annons
Nyheter

Legosurrealist ställer ut i Linköping

För 14 år sedan avslutade Nathan Sawaya sin advokatkarriär för att i stället börja bygga lego. Under åren har han utvecklat sitt legokonstnärskap och ställer nu ut sina skulpturer internationellt - i sommar i Linköping. En man sliter upp sin bröstkorg och ut väller - lego.(TT)
Publicerad 7 maj 2018

En man sliter upp sin bröstkorg och ut väller - lego. Skulpturen i gula legobitar är en av Nathan Sawayas favoriter. Medan han i början ägnade all kraft åt naturalistisk avbildning bygger han numera mer uttrycksfullt. På Saab Arena i Linköping visas bland annat ett enormt rött ansikte: ett självporträtt.

””

Utställningen i Linköping är en retrospektiv med ett 80-tal verk och visar hur han utvecklats. I början låg utmaningen i att göra naturtrogna legoskulpturer av saker som äpplen och blommor, samt olika beställningsverk på byggnader. Över tid har han fokuserat allt mer på mänskliga former och på att göra dem lätt surrealistiska, berättar han.

Annons

Uppsträckta händer

I Sverige visas bland annat ett av hans senaste verk, "Division".

””

Den värsta dagen som legokonstnär är fortfarande bättre än hans mest lyckosamma som advokat, försäkrar Nathan Sawaya. När han lämnade advokatjobbet 2004 skulpterade han allra först i lera men också i mindre konventionella material som godis.

””

På Alcatraz

Ofta skissar han först på papper för att ha en klar konstruktionsidé innan han börjar. Varje legobit klistras på den andra, om han gör fel måste han hamra loss dem med hjälp av en kil.

””

Nathan Sawaya är inte ensam om att göra legokonst. Ai Weiwei gjorde för några år sedan en serie legoporträtt av dissidenter som ställdes ut på den gamla fängelseön Alcatraz.

””

Utställningen på Saab Arena visas 10 maj till 12 augusti.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons