Annons
Nyheter

På bio är det fortfarande 1980-tal

Skojiga spökjägare, stiliga stridspiloter eller dystopiska deckare - är det vad biobesökarna längtar efter? Eller är det bara beprövade koncept som nostalgiska filmbolagsbossar tror att vi vill ha?(TT)
Publicerad 14 juli 2016

Den 27 juli kommer nya "Ghostbusters" med Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Kate McKinnon och Leslie Jones i huvudrollerna. Det är 30 år sedan den första filmen med Bill Murray och Dan Aykroyd hade premiär. Uppföljare till andra 1980-talsklassiker som "Top gun" och "Blade runner" är också på gång. Varför dyker dessa nostalgirullar upp på bio just nu?

Känt varumärke

Annons

Göran Everdahl, filmkritiker och känd från Sveriges Radios "Spanarna", tror att det finns flera anledningar.

””

Vissa bättre begagnade historier, som "Tillbaka till framtiden", har en naturlig koppling till vår tid. De utspelas i en framtid som redan är här. Den 22 oktober 2015 firade inbitna fans det datum som Michael J Fox rollfigur Marty McFly besöker under en tidsresa i "Tillbaka till framtiden 2" från 1989. 2019 har vi nått fram till den tid som skildras i "Blade runner", från 1982, med Harrison Fords expolis i ett dystopiskt Los Angeles. Men redan om något år ska regissören Ridley Scott komma med en fortsättning som förflyttat sig några decennier längre fram i tiden.

Comeback för "Top gun"

Ett annat tecken på 1980-talsnostalgi är att filmjubileum uppmärksammas, som till exempel att "Top gun", från 1986, visas på bio på nytt i uppdaterat Imax 3D-format. Tom Cruise ska också ha gått med på att spela in en "Top gun 2".

””

Stora 1980-talsfenomen som "Stjärnornas krig" och "Alien" har dammats av med jämna mellanrum, till exempel i "Star wars: The force awakens" från i fjol och "Alien: Convenant" som kommer nästa sommar. Men dessa är inte ett uttryck för 1980-talsnostalgi, tycker Göran Everdahl.

””

Är återanvändandet ett tecken på att filmbolagen har slut på idéer?

””

Göran Everdahl tycker också att uppföljarna nästan alltid blir sämre än originalet och att filmbolagen borde tänka i andra banor.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons