Nyheter

"Panik i tomteverkstan" utmanar tomtebilden

Sitcom blandat med saga, kan det vara något? Det tror Fredde Granberg, en av upphovsmännen bakom årets julkalender "Panik i tomteverkstan", som vill driva med schablonbilden av tomten. - Då kör vi igen om fem minuter! Vi väntar bara på att snögubben ska få kiss på sig.(TT)
Publicerad 7 mars 2019
””

Det är långt kvar till december, men julen har återigen kommit till SVT.

Orden om snögubben ropas ut av inspelningsledare Sari Hamsho, och hörs på plats på inspelningen av årets julkalender som började i veckan.

"Skräm, skräm, skräm"

I en scen som spelas in ska den levande snögubben bli så skrämd att han kissar på sig.

Fredde Granberg, som tillsammans med Thomas Claesson står för manus och regi, står inne i tomtens kök och instruerar Elis Nyström, 9 år, om hur hans karaktär Julle ska hoppa fram från sitt gömställe under bordet.

””

Ovanför deras huvuden, invid en dörr som leder ut från köket, lyser ordet "Verkstad" i stora, röda bokstäver. Alldeles intill står snögubben och studerar manus, någon i teamet får hjälpa honom att bläddra i pappren, det är svårt med hans trädliknande fingrar.

Blandar två genrer

"Panik i tomteverkstan" utspelar sig i tomtebyn vid Nordpolen, vars existens hänger på att folk i den vanliga världen tror på tomten. Men allt fler barn har slutat tro på tomten - och om alla slutar tro kommer tomtevärlden att försvinna.

””

TT: Hur ser er version av tomtemor och tomtefar ut?

””

Tomtemor spelas av Pernilla Wahlgren, som annars syns mest i realityserien "Wahlgrens värld" på Kanal 5. Hon tycker att det är en ära att få vara med i julkalendern.

Tomtemor styr och ställer

””
””

Ett av tomteparets barn, Juliana, spelas av 11-åriga Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou. Inspelningen är en upplevelse som "hon sent kommer att glömma".

””

Tomten "snäppet upp"

Tomtefar, spelad av komikern Per Andersson, har ännu inte anslutit till dagens inspelning. Han sitter fortfarande i sminket, näst intill gömd bakom ett stort, yvigt skägg, med kritvitt hår som går ned över axlarna. Han har varit med i julkalendern en gång tidigare, då i "Barna Hedenhös".

””

I "Panik i tomteverkstan" kommer man att få se att tomten, precis som alla andra, har sina fel och brister, säger Per Andersson.

””

TT