Nyheter

Picasso såld för 578 miljoner

En Picassomålning har gått under klubban för drygt 67 miljoner dollar (nästan 578 miljoner kronor) i New York. Tavlan, som föreställer en kabaréartist, har ägts av den amerikanske miljardären Bill Koch.(TT)
Publicerad 6 november 2015

En Picassomålning har gått under klubban för drygt 67 miljoner dollar (nästan 578 miljoner kronor) i New York. Tavlan, som föreställer en kabaréartist, har ägts av den amerikanske miljardären Bill Koch.

Denne betalade 3 miljoner dollar för målningen 1984, och upptäckte senare att han till och med fått två Picasso till priset av en. När verket restaurerades 2000 framträdde nämligen ytterligare en målning på baksidan, en humoristisk nidbild som tills dess varit dold för omvärlden.

Picasso målade "La Gommeuse" 1901 när han bara var 19 år under sin "blå period". Vem som köpte tavlan på Sotheby's-auktionen i New York är inte känt. Något auktionsrekord var det dock inte frågan om. I maj i år såldes Picassos mästerverk "Kvinnorna i Alger" på Christies i New York för motsvarande 1,5 miljarder kronor, vilket gör den till den dyraste tavla som hittills gått under klubban.

TT