Nyheter

Punken förevigas på Island

En röjig del av den isländska musikhistorien har fått ett permanent hem på en offentlig toalett i Reykjavik. - Det är ett enormt museum på en liten yta, säger Gunnar Lárus Hjálmarsson, en av personerna bakom The Icelandic Punk Museum.(TT)
Publicerad 3 november 2016

Samma dag som årets upplaga av den populära musikfestivalen Iceland Airwaves inleds i Reykjavik stegar punk-ikonen Johnny Rotten ned för trappstegen till den offentliga damtoaletten på Bankastræti i centrala Reykjavik. Den forne Sex Pistols-sångaren är inte där för att uträtta sina behov. Han har flugits in för att inviga Islands första punkmuseum.

Ett par dagar tidigare står en av museets grundare vid den utifrån sett något anonyma platsen. Flera månaders arbete är på väg att bära frukt.

””

Han är mer känd som "Dr Gunni", musikalisk mångsysslare som spelat i isländska band som Unun och SH Draumur och auktoritet på landets musikhistoria.

Tidskapsel

När punkmuseet nu tar över efter toalettens föregående hyresgäst Nýló, museet för levande konst, har utrymmet förvandlats till en tidskapsel.

””

Brist på variation

I dag blomstrar den isländska musikscenen och band och artister som Sigur Rós, Björk och Ásgeir Trausti är kända långt bortom landets gränser. Men när punken dök upp för snart 40 år sedan var den musikaliska mångfalden inte riktigt lika stor.

””

TT