Nyheter

Rekorddåligt halvår för svensk film

Amerikansk film dominerade de svenska biograferna under årets första halvår. Flest biobesök till och med juni fick "Fifty shades of Grey", "Fast & furious 7" och "Jurassic world", enligt Svenska filminstitutets halvårsrapport om biostatistiken i Sverige. För svensk film ser det sämre ut.(TT)
Publicerad 10 augusti 2015

Amerikansk film dominerade de svenska biograferna under årets första halvår. Flest biobesök till och med juni fick "Fifty shades of Grey", "Fast & furious 7" och "Jurassic world", enligt Svenska filminstitutets halvårsrapport om biostatistiken i Sverige.

För svensk film ser det sämre ut. Av det totala antalet biobesök på runt 8 miljoner gällde knappt 1,3 miljoner svenska filmer, vilket är en nedgång från förra året med 43 procent. Det är de lägsta besökssiffrorna för svensk film på fem år.

Av de svenska filmerna har det gått bäst för "Micke & Veronica", "Sune i fjällen" och "Filip & Fredrik presenterar Trevligt folk". Även om USA dominerar utbudet sticker även Storbritannien ut med välbesökta filmer som "Paddington", "Kingsman: The secret service" och "The imitation game".

TT