Nyheter

Romersk guldskatt hittad i teaterkällare

En teater från 1800-talet, lyxlägenheter och uppgrävda romerska guldmynt. Bra ingredienser i en äventyrsfilm - och verklighet i norditalienska Como.(TT)
Publicerad 12 september 2018

Arkeologer undersöker ett fynd bestående av minst 300 guldmynt från 400-talet som hittades när den gamla Cressoniteatern i Como skulle byggas om till lyxlägenheter, rapporterar flera italienska och internationella medier.

"Ett fynd som fyller mig med stolthet", skriver Italiens kulturminister Alberto Bonisoli på Twitter.

Teatern stod färdig 1870 och byggdes om till en biograf 1997, men nu återstår bara fasaden. När rivningsarbetare röjde ut källaren i början av september hittades där en sprucken stenamfora i jorden - med hundratals guldmynt. I amforan fanns även en guldtacka.

Enligt italienska medier kan mynten vara värda flera miljoner euro, men arkeologen Luca Rinaldi säger till brittiska The Times att de är ovärderliga. Maria Grazia Facchinetti, expert på ovanliga mynt, säger till CNN att mynten låg i form av rullar ungefär som på banker i dag.

””

Myndigheternas plan är nu att tillfälligt stoppa bygget av lyxlägenheterna i Cressoniteatern och göra arkeologiska utgrävningar på platsen, skriver nyhetsbyrån AFP.

TT