Nyheter

Roslund och Hellströms "Box 21" blir tv-serie

Fyra av böckerna om kriminalkommissarie Ewert Grens blir dramaserier för Viaplay. Först ut är traffickinghistorien "Box 21". - Det är förtjusande och läskigt på samma gång att se karaktärerna bli något mer än på papper, säger författaren Anders Roslund.(TT)
Publicerad 3 april 2019

Anders Roslunds och Börge Hellströms böcker om Ewert Grens har översatts till 36 språk och det är tredje gången som deckarna filmatiseras. I tv-filmen "Odjuret" från 2012 var det Peter Dalle som spelade kriminalkommissarien medan det i kommande filmen "Tre sekunder" är rapparen Common som axlar manteln.

I regissören Mani Maserrats ("Vi", "Modus", "Arne Dahl") serieversion av "Box 21" är det Leonard Terfelt som spelar Ewert Grens. I övriga roller syns bland andra Simon J. Berger, Sandra Andreis och den finländska skådespelerskan Mimosa Willamo.

Roslund skriver manus

Till skillnad från de två andra versionerna har författaren bakom böckerna, Anders Roslund, själv varit involverad i manusarbetet.

””

"Box 21" handlar om Lydia och Alena, två unga tjejer från Rumänien som luras till Sverige med löften om jobb men hamnar i sexslaveri.

Anders Roslund berättar att han och den numera bortgångne medförfattaren Börge Hellström tackade nej till tv-projekt under flera år då de ville satsa på Hollywood. Att det nu blev ett ja från Roslunds sida beror på att serieskaparnas vision låg nära hans egen bild av böckerna.

"Glad och upprymd"

Författaren är också positivt överraskad av castingarbetet, både med de nordiska och rumänska skådespelarna.

””

"Box 21" produceras av Miso Film och filmas i Rumänien och Sverige. Serien har nordisk premiär 2020 på Viaplay.

TT